AGENDA 2030

Globala målen för hållbar utveckling

I september 2015 antog världens stats- och regeringschefer en ny utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling. Agenda 2030 består av 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.

Agenda 2030 är den mest ambitiösa planen för att skapa en hållbar utveckling som världen någonsin antagit. Världens ledare har lovat att uppnå de globala målen till år 2030. Alla länder har därmed tagit på sig ansvaret att skapa en mer rättvis, hållbar och bättre värld.

Källa:

Globala målen för hållbar utveckling – Svenska FN-förbundet

Vad har Agenda 2030 med vår tid i Uganda att göra?

Nu kommer jag bli en aning politisk så håll i er!

När vi kom hit är det lätt att fastna i den fullkomliga misären som vi ser på många platser. Det räcker att gå några 100 meter från där vi bor, det räcker att prata med människor som jobbar i vårt lägenhetskomplex. Misär är inte endast brist på pengar eller utbildning. Det även brist på förståelse, brist på respekt, brist på acceptans.

En av kvinnorna som jobbar som läkare i slummen sa på jul följande:

”Dessa människor här i Katwe behöver inte västvärldens medlidande utan medmänsklighet”

Den meningen har satt sina spår i mig. Det är så lätt att man har medlidande med människor som lever i knapra förhållanden.

Definition av medlidande:

Medlidande, känsla av deltagande i någon annans bekymmer, vånda, fysiska eller själsliga smärtor.

Medlidande används ofta synonymt med flera andra begrepp såsom medkänsla, medömkan och empati, men uttrycker särskilt en mer genomgripande och intensiv känsla för

Källa:

medlidande – Uppslagsverk – NE.se

Det vi behöver visa är medmänsklighet

Definition av medmänsklighet:

Medmänsklighet handlar om hur vi talar med- och bemöter varandra i vår vardag.

Källa:

medmansklighet-i-sverige-2018.pdf (rodakorset.se)

Det är klart att medmänsklighet innehåller att vi känner med människorna som vi möter men det stannar inte där. Det är aktiva val, aktiviteter som vi gör för att förstå människan som vi möter.

Vi ser människorna!

Det enda som skiljer oss är att vi har fått olika förutsättningar.

När vi var på The Fortress pratade jag en eftermiddag med två tjejer som är i personal om klimatförändringar och att jag kan helt ärligt säga att det är västvärlden som är den största boven.

Dem tittade på varandra förvånat och frågade mig

”Hur menar du?”

Då började jag förklara det från mitt perspektiv. Så som jag har upplevt det och observerat det under min tid i Uganda.

Om du åker till Owino market som är en av de största marknaderna som säljer kläder och mycket annat.

Man blir helt förfärad över drivorna med kläder.

Ska jag vara riktigt ärlig blev jag helt matt av att vara där. Första gången jag var där var med min vän Prisca. Det är människor överallt, det är kläder överallt, det är fullkomligt oacceptabelt!

Om ni vill läsa mer om detta så kan ni läsa denna artikeln som kom ut för ett tag sedan. Ta den med en nypa salt….

Museveni: Stop Buying Second-hand Clothes; They are For Dead People | ChimpReports

Det kanske inte är det största problemet att kläderna som kommer från väst är från döda människor. Konsumtionen är fruktansvärd!

Nu försöker flera länder i Afrika stoppa västvärlden att dumpa sina kläder i Afrika men det som blir problematiskt är att det tar bort flera arbetstillfällen, människor köper dessa kläder billigt. Ett linne kan kostar 2000 shilling = 6 kr.

Ska jag vara riktigt ärlig så har jag varit en överdriven konsument av kläder, skor, böcker, smink och träningskläder. Jag skäms när jag tänker på hur lite kläder jag tog med mig och hur mycket kläder jag har hemma.

Men denna tid ifrån ”landet där man alltid vill ha de senaste” har ändrat mitt perspektiv. Det kommer inte vara lätt. På grund av att hos mig har det även varit ett beroende. Shopaholic var mitt mellannamn och i vissa perioder var det sååå illa att jag gömde det jag handlade och jag har även hamnat hos kronofogden. Inte nått jag är särskilt stolt över men ”what doesn´t kill you makes your stronger”.

Shopaholic

”A person who enjoys shopping very much and does it a lot”

Källa:

SHOPAHOLIC | English meaning – Cambridge Dictionary

Min nästa topic är mat.

Människor i Uganda de jag har träffat slösar inte på nått. En av mina vänner ifrågasatte varför vi skalar en mango. Hon sa att här i Uganda äter vi skalet, det är det godaste.

I slummen runt matmarknaden går Karamoja barnen och samlar upp bönor och riskorn som har ramlat ner för att sedan sälja det på deras marknad.

Detta är en förfärad Josefine som inte kan förstå att människor kan få ha det så här. Bilden är tagen från Karamoja marknaden under tiden gruppresan var här.

Där säljer de övermogna tomater, ruttna bananer, riskorn från vägen och bönor som har ramlat ner när en annan kund skulle köpa.

Det är oxå mat.

Sen äter de flesta en vegetarisk kost. Kött, kyckling och fisk är dyrt och det äter man endast om det är fest. Vissa kan äta det nån gång i veckan.

En annan anledning varför många inte äter fisk beror på folkmorden i Rwanda.

Jag fick detta förklarat för mig.

Under folkmorden kom många människor från Rwanda till Uganda och det var många människor som blev dödade och slängdes i sjöar. Fiskarna i sjöarna började äta på människorna i brist på annat. Därför har många människor med Rwandisk härkomst svårt att äta fisk. Även om man har råd att köpa väljer många att inte äta det.

Trafiken är min sista topic………

Det är såå spännande när man pratar med västerlänningar om Uganda och vad de gillar och inte gillar.

Jag tror att jag kan med ärligt hjärta säga att alla har sagt att det som dem inte gillar är föroreningarna.

Då ska det tilläggas att de flesta jag har pratat med är människor som jobbar på olika ambassader. Jobbar man på en ambassad kommer man kunna vara i Uganda mellan 3-5 år som max.

Visst luften i centrala Kampala är förfärlig men den som jobbar på ambassaden kommer eventuellt lämna och kan andas in den fräscha luften i Stockholm istället.

Det som oroar mig är alla miljoner människor som lagar mat dagligen över öppen eld i trånga utrymme. Röken är fruktansvärd att andas in och ögonen svider som att nån har sprutat tårgas i dem.

Hur påverkar det människors hälsa?

Vilka konsekvenser kommer det ge när en liten flicka på 6 år börjar laga mat och sen när hon är 50 år?

Hur kommer hennes lungor se ut?

Hur kommer hennes syn vara?

Tillbaka till samtalet med tjejerna på The Fortress. Den ena sa:

”Vi har aldrig hört en muzungu säga så.”

”En utlänning som tar sitt ansvar och inte beskylla oss och som inte försöker utbilda oss.”

( muzungu= en som reser även viting på swahili, ja dem kallar mig för det. Jag är i deras ögon inte afrikansk )

AGENDA 2030 är ett fantastiskt samarbete mellan många länder.

Men på riktigt varför beskyller vi de som alltid har sämre förutsättningar än oss?

Innan vi åkte till Uganda fick jag förmånen att göra en utredning för Värnamo kommun. Utredning gällde hur vi skulle kunna jobba mera aktivt, organiserat och riktat med folkhälsa och social hållbarhet. Det ingår i AGENDA 2030.

Värnamo kommun har en anställd miljöstrateg men inte nån inom folkhälsa och social hållbarhet. Ska jag vara ärlig kan jag skämmas över att prata om mitt före detta jobb här.

Det känns bara som att det är snack.

Summering:

Vi har en planet som lider, vi har människor som behöver känna att vi bryr oss om varandra och djuren vill leva i sinnesro vid vår sida.

Kan vi göra nått åt det eller är det för sent?

Vi har 6 år till deadline……

Life is a party and eveybody is invited!

Kärlek

Familjen Gunnarsson❤

1 Kommentar on “AGENDA 2030

  1. Du pekar på ett behov det är inte att baktala kommunen. Förmodligen tänker man tanken annars hade inte utredningen initierats. Så funkar det offentliga Sverige utreda, utvärdera, beslut och sist verkställighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *