UGANDA
Huvudstad: Kampala
Befolkningsmängd: 47 miljoner
Födslar per kvinna: 4,69 barn
Storlek: 241 038 km2 ( Sverige 528 447 km2 )
Det bördiga Uganda blev självständigt 1962 från britterna. Då var det ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett årtionde ödelades välståndet genom vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden steg åter efter att president Yoweri Museveni tagit makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har gjort landet stabilare, men regimen har blivit alltmer auktoritär och missnöjet med Museveni växer.
Den 1 juli lämnade vi vår lägenhet i Kampala, Uganda för att sätta oss i en fullpackad bil. Denna resan har mognat fram allt efter att vi har landat mer och mer här. Jag hade en dröm om att besöka Rwanda och få se huvudstaden Kigali. Det blev vårt första stop och vi beslutade tidigt att vi skulle köra dit. Några vänner till oss flyttade i början på juni till Nairobi som är huvudstaden i Kenya, de sa direkt ”ni måste komma och hälsa på oss.” Vi tog emot inbjudan och sa direkt ja! Vi kollade på flyg och skulle boka men Filip tvekade lite och började kolla på kartan istället och kom med den briljanta idén
”Vi kör runt Victoriasjön istället”.
Absolut vi kör runt Victoriasjön. Det kan ju inte vara så långt eller så krångligt?!
”Hur svårt kan det vara?!” 😂
Victoriasjön är världens näst största sötvattensjö, Afrikas största. 68 800 km2.
Länder som sjön ligger i är Tanzania, Uganda och Kenya.
Filip har lagt ner många timmar på att planera vilka vägar vi ska ta, hitta boenden längs med vägen. Vi fick låna ett tält av några vänner så vi ville även hitta bra campingplatser utmed vägen, kolla upp aktiviteter, han har gjort ett fantastiskt arbete.
Mitt arbete har varit att ansöka om visum i alla länder som vi har besökt och att få det klart innan vi kommer till gränsen, det har varit väldigt nervöst ibland med det löser sig alltid på nått märkligt sätt. ❤
Första natten blev på en ko farm söder om Kampala på vägen mot Rwanda.
Ett underbart ställe.
Vi var helt själva där. Vi fick en guidad tur på kvällen för att få lära oss om korna. Detta är typiska afrikanska kor. Långhorns kor. Både hanar och honor har horn. Hornen kan bli över en meter långa. De är helt ihålliga. Korna är väldigt lugna och stillsamma. Varje kväll leder vår guide in korna in i en hage där de gör en eld som de täcker med kodynga så det blir rök, röken tar bort all mygg som stör korna när de ska sova. Vi fick följa med hela flocken när dem skulle in i hagen och lägga sig. Guiden kunde namnen på alla 64 kor och han hade jobbat som ko farmare så länge han kunde minnas.
Hans pappa var oxå en ko farmare.
När vi kom tillbaka från vår kvällspromenad var det dags för middag. Middagen hade dem dukat upp framför en stor brasa. Eftersom vi var de enda gästerna var det bara ett bord. Det gjorde inte så mycket. Att sitta under bar himmel, höra elden som sprakar och känna värmen var helt overkligt. Barnen la märke till tre trummor i olika storlekar ligga framme vid elden så Jeff gick och frågade en i personalen om det kommer någon som ska spela och det gjorde det.
Det kom in en grupp på 12 personer som spelade, dansade och sjöng för oss under hela vår middag. Så vackert! En privat föreställning under den afrikanska himmeln. Det kändes lite för bra för att vara sant. Det kändes nästan som att vi var ute i en av byarna och det är så det är. Man samlas runt elden, äter, dansar, spelar och umgås tillsammans.
På morgonen fick vi vara med och skrubba alla korna och mjölka dem. Att bli skrubbade gillar verkligen korna. Detta gör dem varje morgon på alla kor. För att ta bort all smuts och småkryp som finns i huden. Huden är väldigt len och varm.
Efter att vi hade skrubbat korna var det dags att mjölka. Mjölken är väldigt fet och näringsrik men de producerar inte lika mycket mjölk som vanliga mjölkkor gör.
När vi var färdiga med mjölkningen gick vi in i ett hydda där denna kvinnan satt. Nu skulle jag få vara en del av den traditionella proceduren. Hon tog fram traditionella kläder till mig från deras stam och hon hjälpte mig att ta på dem. Sen gjorde hon en liten eld och ur röret i behållaren till vänster på bilden kom det upp en rök.
Behållarna som ni ser på bilden är tomma kärl, varje kärl skulle rökas. Man höll kärlet över röken i ungefär 5 sekunder och sen satte men på locket igen. Efter att det var klart kunde jag hälla i mjölken. Detta är deras sätt att pastörisera mjölken. Att få bort alla bakterier så att man kan dricka den. När det var klart ingår det i proceduren att kvinnan serverar sin man den första mjölken. Det gjorde jag och han var belåten. 😊
Sen var det min tur att smaka.
Det var en otrolig upplevelse och barnen älskade att vara med korna och att få mjölka dem och klappa dem.
Mjölken var god, fet och hade en eftersmak av rök som var ganska god, ovanlig men god.
Nästa stop blev Lake Bunyonyi, det är en stor sjö i Uganda som många åker till på semester.
Så vackert!
Här sov vi i tält och lagade pasta med tomatsås och sen i tältet blev det godis och film som vi hade laddat ner innan vi åkte.
Barnen ÄLSKAR att krypa ner i tältet, ner i sina sovsäckar och att vi alla ligger tätt tätt intill varandra. Den natten frös jag nått vansinnigt! Även om vi alla låg nära varandra. Tårna kändes som tunga isbitar. Trodde inte att det var möjligt men det var det! Vår vän som hade lånat ut tältet till oss hade sagt att vi kommer frysa för det är riktigt kallt vid den sjön på kvällarna. Jag trodde han skojade men det gjorde han inte.
Flera boenden i Uganda, Tanzania och Kenya har olika former av boende på samma ställe. Du kan hyra ett rum, hydda, hyra ett av deras tält eller sätta upp ditt egna. Sen kan man även boka på om man vill ha frukost, lunch eller middag eller alla tre måltiderna. Allt beror på din kreativitet, energinivå och plånbok. Vi valde att laga egen middag men att äta frukost på deras restaurang. Den varma koppen kaffe på morgonen var helt gudomlig. Att bara känna värme när man är iskall är värt varenda shilling.
Efter att vi alla hade tinat var det dags att packa ner tältet och dra vidare, nästa ställe hade vi bokat två nätter men då ett rum.
Resan var kort.
200 m bort. 😂
Detta boendet låg lite längre upp så utsikten var helt fantastisk. Här testade hela familjen på en höghöjdsbana. Det var blandade känslor från flera av familjemedlemmarna. S
Skratt, tårar och rädsla. När alla kom i mål och var gänget riktigt nöjda.
Mot nya äventyr…….
RWANDA
Huvudstad: Kigali
Befolkningsmängd: 13 miljoner
Födslar per kvinna: 3.8 barn
Storlek: 26 338 km2 ( Småland 29 400 km2 )
Rwanda är det mest tätbefolkade landet i Afrika om man ser till yta. Det är ett bördigt land och man exporterar kaffe. Turismen har ökat under de senaste åren. I Rwanda och Uganda är de enda plasterna i världen du kan se bergsgorillorna.
1994 Under loppet av 100 dagar mördas minst 800 000 människor, möjligen uppemot en miljon. Merparten är tutsier. Det som utlöser folkmordet är att president Habyarimanas flygplan skjuts ned.
En FN-styrka, som finns i landet därför att det redan pågår ett inbördeskrig, ingriper inte för att stoppa det upptrappade dödandet.
1994 Jag var 7 år och Filip 8 år. Jag flyttade till Sverige från Botswana och Filip bodde i Törestorp.
2003 Rwandas första allmänna val efter folkmordet genomförs.
2015 Grundlagen ändras så att Paul Kagame, president sedan 2000, ska kunna stanna kvar på posten som statschef i flera mandatperioder.
Bilden är från hotellet Des Milles Collines som räddade livet på 1268 människor under folkmorden 1994.
Jag bara gråter när jag tänker på Rwanda. ❤
Det är ett otroligt vackert land. Det är ofattbart att nått så brutalt kan ha hänt i detta land.
Vi kom till Rwanda på eftermiddagen efter en lång väntan vid gränskontrollen. Säkerheten är hög för att komma in. När vi kommer till vårt hotell går vi direkt till restaurangen för alla är super hungriga.
När alla har fått mat och energinivån var tillbaka bestämmer vi oss för att se oss ut och se staden. Vi får en taxichaufför rekommenderad av hotellet och han visar oss runt i stan. Det är en konstig känsla vart man än går. Människorna är trevliga men dem är på sin vakt. Det är poliser överallt. Trafiken är behaglig, inte så hektisk som i Uganda. Alla kör lagligt. Det är högertrafik.
Alla väntar vid övergångställena när gångtrafikanterna ska över. Vår guide berättar att den första lördagen i månaden är det obligatoriskt att städa för alla som bor i Rwanda. Man tvättar till och med palmerna utmed vägen. Det är rent i Rwanda. Man kallar det för ”Afrikas Schweiz”. ( Lite märkligt att vi tagit rätten på vad som är normen för rent och prydligt.) Men det som slår både mig och Filip är att människorna känns inte glada. I atmosfären känns det som att det ligger ett tungt täcke och tynger ner stämningen.
Alla är på sin vakt. Säkerheten är viktig och det kommer aldrig hända någonting säger vår guide. Det är inte nån som vågar göra nått. Vi frågar honom om folkmorden och han berättar. Han berättar om propaganda radion som gick, om att hutu var arga över att dem var i underläge. Idag berättar han att vi är ett enat folk. Det är inte någon som vågar att prata eller fråga vilken stam man kommer ifrån.
Bakgrundsfakta:
När Rwanda koloniserades i slutet av 1800 talet, först av Tyskland och senare av Belgien som tog över Rwanda 1916, började kolonisatörerna dela upp rwandierna utifrån utseende. En av de grupper som inte hade ett identifierat ursprung, som kolonisatörerna kallade Hamiter, var långa och smala med tunna läppar och ljusare hy, placerades i tutsiklassen, medan bantufolket, som var kortare, kraftigare, med bredare näsor, tjockare läppar och lockigare hår, placerades i hutuklassen. Detta är startskottet till folkmorden. Det är fruktansvärt att man delade upp människor på detta sättet. Satte etiketter på människor. Gjorde skillnader utifrån utseende.
Om ni inte har kollat på filmen ” Hotell Rwanda” tipsar jag er om att se den. Den ger en bild av folkmorden. Om ni vill läsa er om folkmorden så klicka på länkarna nedan. Om ni någon gång åker till Rwanda måste ni besöka folkmordsmuseet i Kigali.
Ni kommer gråta. Det är helt fruktansvärt. Omänskligt!
A place of remembrance & learning – Kigali Genocide Memorial (kgm.rw)
Folkmordet i Rwanda – Forum för levande historia
Efter folkmordet – Forum för levande historia
Hotel Rwanda-hjälte döms för terrorbrott | SVT Nyheter
Artikel från SVT 20 september 2021
”Hotel Rwanda”-hjälten Paul Rusesabagina släpps ur fängelse | GP
Artikel från GP 24 mars 2023
Sanningen är aldrig enkel. Här är två artiklar från svensk media om mannen som räddade livet på 1268 människor under folkmorden.
Läs gärna!
Fortsättning följer…….
Life is a praty and everubody is invited!
Kärlek
Familjen Gunnarsson❤
Vilken resa ni gör!!! Så mycket upplevelser för både Er och barnen!
Ett minne för livet!
Men älska det inte så mycket så Ni inte kommer hem!
Saknar Er!!❤️❤️❤️❤️❤️
Hahahah du behöver inte vara orolig!! Vi kommer hem med alla våra minnen!! ❤